Liefde is worden wie je werkelijk bent


We missen allemaal wel iets in onszelf en hoe heerlijk als “de ander” dat aan ons kan geven. Zelf ben ik van nature een doorpakker en mis af en toe de rust om de rem te vinden. Dan vlieg ik van het een naar het ander en neem ik zelden de tijd voor mijzelf. Vanuit de antroposofische leer zou ik kunnen stellen dat ik een luchttype ben en aarde mij helpt om meer in het hier en nu te zijn. Het zou dus zomaar kunnen dat ik graag een partner wens die heerlijk aards is en mij rust en bodem geeft. Wie weet vind ik deze meneer en leef nog lang en gelukkig…

Deze man zou zomaar de man kunnen zijn

Oké weer even naar de realiteit!  Nu blijkt dat ik niet alleen sta en hopen we massaal een partner te vinden die ons “iets” geeft van wat we missen en of lastig vinden zelf te ontwikkelen. Dat houdt in dat je zomaar verliefd kan worden op iemand die eigenschappen heeft die jij bewonderd en ergens misschien zelf ook wel zou willen hebben. Hoe heerlijk als je zelf bevestiging mist en er staat, als je de kroeg inloopt met je vriendinnen, een prachtige man aan de bar die jou dat met heel veel liefde wil geven. Dan bestaat zomaar de kans dat hij de ware is en precies weet wie jij bent en wat je verlangt in een partner. Deze man zou zomaar 'de man' kunnen zijn, hij maakt jou leven compleet. Het mooie is dat de ander ook echt jou compleet wil maken en dan wel middels het jou bewust maken van wat jij mist. Jou te laten zien wat dat is en je uit te nodigen dat waar jij zo naar verlangt zelf te ontwikkelen.

Dat houdt in dat je zomaar verliefd kan worden

Op dit punt kan het zomaar misgaan, we ontvangen met liefde wat we te kort komen in onszelf van de ander en met net even wat minder liefde staan we open om dit gemis zelf op te vangen en of te ontwikkelen. Dat maakt dat we meer dan eens uiteindelijk tot de conclusie komen dat de partner die ooit zo perfect leek het toch niet blijkt te zijn. Een lastig stuk om naar te kijken, bewustzijn op te krijgen en heel waardevol om dit toch aan te gaan met jezelf en misschien wel samen met je partner. Kijk naar wat je zag in je partner toen je deze ontmoette. Als we verliefd zijn projecteren we onze eigen onbewuste kwaliteiten op de ander. Deze projecties raken uitgewerkt en nodigen ons uit dit te gaan ontwikkelen. Liefdesrelaties zijn de snelste en beste manier om vooruit te komen. Juist de wrijving stuwt je voort, juist de problemen werken, juist het feit dat je je geliefde kwaad doet als je je schaduw laat overheersen in plaats van je te ontwikkelen helpen je in je eigen ontwikkeling.

Alle conflicten zijn er alleen maar om je te stimuleren je projectie op de ander terug te nemen en zelf te worden wie je werkelijk bent. En als dat al deels lukt, is de relatie al helemaal perfect! Verliefd worden is om deze reden heel helend en maakt ons uiteindelijk, als je het proces aan durft te gaan, een completer mens.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?