Zwangerschap en aromatherapie

 

Er zijn veel verschillende meningen over gebruik van aromatherapie tijdens zwangerschap. Sommige mensen zeggen dat je tijdens de zwangerschap geen enkele etherische olie mag gebruiken en anderen zeggen weer dat je alle etherische oliën veilig kunt gebruiken vanaf de dag van conceptie tot en met de bevalling.

Zoals altijd ligt de waarheid waarschijnlijk in het midden.

Gebruik in ieder geval altijd 100% natuurzuivere etherische olie. Aromatherapie kan je zeker helpen meer te ontspannen en genieten van je zwangerschap. En biedt een 100% natuurlijke remedie bij zwangerschapskwaaltjes!

Echter, enige kennis van aromatherapie en zwangerschap is belangrijk om veilig te werken met etherische oliën als je zwanger bent.

Zwangere vrouwen hebben bijna altijd een zeer gevoelige reukzin zodat ze alle krachtige en penetrante geuren mijden. Ze kunnen er soms misselijk van worden. Dit beschermersinstinct kan bij de keuze van etherische oliën goed van pas komen. Dus uitsluitend etherische oliën gebruiken die werkelijk een fijn gevoel geven.

Wat wel vast staat is dat vrouwen het gebruik van alle menstruatie stimulerende oliën vooral in de eerste drie-vier maanden van de zwangerschap moeten vermijden. En dit geldt zeker voor vrouwen die problemen tijdens eerdere zwangerschappen gehad hebben. Het embryo is in de eerste drie tot vier maanden bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen.

Later kunnen “problematische” oliën indien gewenst wel gebruikt worden het liefst onder toezicht van een ervaren aromatherapeut of nog beter een arts die ervaring heeft met aromatherapie en zwangerschap.

De zwangerschap is een speciale periode waarin de toekomstige moeder extra zorg nodig heeft voor zichzelf en haar groeiende baby.

Als je zwanger bent is het belangrijk om een nieuwe balans te zoeken en aromatherapie kan dan een geweldige ondersteuning zijn bij alle veranderingen, maar ook bij veel ongemakken tijdens de zwangerschap zoals rugpijn, striae, oedeem, huidproblemen, slapeloosheid en stress.

 

 

Veilige oliën bij zwangerschap

Oliën die goed gebruikt kunnen worden (uitwendig) tijdens de zwangerschap zijn:

 • citroen
 • mandarijn
 • geranium
 • lavendel
 • patchouli

Voorzichtig gedurende de eerste 3 maanden met de vetiverolie! Maak liever geen gebruik van etherische oliën die een heftige prikkel geven en waar ketonen inzitten zoals jeneverbes.

 

Zwangerschapsrecepten

Rugpijn
Veel aanstaande moeders hebben last van lage rugpijnen omdat het extra gewicht van de baby een belasting is voor de rug. Massage, maar ook aromatische baden kunnen veel verlichting brengen.  Een massage met onderstaande massageolie kan de rugklachten verlichten.

Massageolie bij rugpijn

 • 50 ml neutrale massage olie
 • 15 druppels lavendel

 

Olie tegen spataderen

 • 100 ml neutrale massage olie
 • 5 druppels cypres
 • 10 druppels citroen
 • 10 druppels geranium

 

Olie tegen oedeem

 • 100 ml neutrale massageolie
 • 10 druppel geranium
 • 10 druppels lavendel
 • 10 druppels citroen

 

Deze massageolie recepten kun je ook als badolie gebruiken.
Meng dan 2 eetlepels van de massage olie met 1 eetlepel neutrale badolie of indien je de badolie niet in huis hebt kun je ook 1 eetlepel melk(poeder) gebruiken en voeg deze aan het warme badwater toe. Het melkpoeder dient als emulgator en zorgt ervoor dat de olie zich met het water mengt.

 

Slaapproblemen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben veel aanstaande moeders moeite met slapen. Het slapen gaat wat moeilijker met een dikke buik, maar ook spanningen en de hormonale veranderingen kunnen het slaapritme verstoren.

Voor het slapen gaan een voetbad met lavendel of een andere rustgevende olie wil vaak helpen. Of een paar druppeltjes lavendel op een aromasteen op het nachtkastje of in de aroma diffuser.  Of doe een druppel lavendel etherische olie op het kussen.

 

Bij de bevalling

Ook het inhaleren van etherische olie kan direct ontspanning geven waardoor de bevalling minder pijnlijk kan zijn.

Neem een etherische olie waarvan je de geur erg prettig vind en vernevel deze in een aroma diffuser in de ruimte waar je gaat bevallen.

Dit kan natuurlijk ook handig zijn voor de nerveuze aanstaande vader die bij de bevalling aanwezig is.