Korte samenvatting werkingsmechanismen etherische oliën

 

Resultaten met etherische oliën worden voornamelijk bereikt via de volgende 3 wegen:

 1. Via de huid
 2. Via de neus
 3. Via inwendige toepassingen

 

Toepassing via de huid
Absorptie via de huid geldt voor die chemische bestanddelen in een etherische olie die de huid en de slijmvliezen kunnen passeren waardoor deze stoffen de bloedbaan kunnen bereiken.

Via het aanbrengen op de huid kunnen we zowel plaatselijke als systemische effecten hebben. Een therapeutisch effect wordt bewerkstelligd als de etherische olie effect heeft op het gebied waarop deze is aangebracht, een systemische effect wordt bereikt nadat de etherische olie door de bloedbaan is opgenomen en de verschillende doelorganen in het hele lichaam heeft bereikt. Als de moleculen van de etherische olie de lichaamsweefsels en organen heeft bereikt kunnen er verschillende fysiologische en pathologische veranderingen plaatsvinden. Binnen de reguliere geneeskunde wordt ook met dit effect steeds meer geëxperimenteerd. Het meest bekend zijn de morfine en nicotine pleisters.

 

Toepassing via de neus
Dit vindt plaats door de absorptie van de aromatische moleculen in de receptoren in het neusslijmvlies, waar vervolgens de moleculaire structuur van deze geurmoleculen vertaald worden in verschillende elektrochemische signalen.

Deze signalen zijn verbonden met de geurzenuwen in het limbisch systeem van de hersenen. Via dit limbische systeem worden de volgende systemen in het lichaam direct beïnvloed;

 • Het autonome zenuwstelsel
  (Het autonome zenuwstelsel zorgt voor de onbewuste regulering van de interne organen en hormoonklieren. Het bestaat uit het parasympatisch en sympathische zenuwstelsel. Het parasympatische zenuwstelsel zet het lichaam in een ruststand. Het sympathische zenuwstelsel zet het lichaam in een actiestand en gebruikt acetylcholine en noradrenaline als neurotransmitters.
 • Het hormonale stelsel (via hypothalamus en hypofyse)
 • Via Herinnering (amygdala en hypocampus)
 • De primaire centra die honger, dorst, seksuele impulsen, ouderlijke driften en territoriumdriften reguleren
 • Plezier en emotiecentra
 • Indirecte beïnvloeding van de systemen: spijsvertering, immuun, beweging en

 

Inwendige toepassingen
Van alle toepassingen van etherische oliën is de inwendige toepassing het minst bekend. Inname is een controversieel thema binnen de aromatherapie. Binnen de Franse richtlijnen in de aromatherapie zie je veel etherische oliën als volwaardige therapievorm en als medicijn. In tegenstelling tot de Franse aromatherapie, benadrukt de Engelse Aromatherapie juist de wellness, massage en goede huidverzorging. Men gaat er vanuit dat opname via de huid voldoende is om van de therapeutische werking gebruik te maken. Uiteraard is het goed om voorzichtig te zijn met inname van etherische oliën. Het blijven zéér geconcentreerde stoffen met een complexe samenstelling aan werkstoffen. Inname is alleen aan te raden als je zeker weet dat de betreffende olie het gewenste effect geeft.

Inwendige Toepassingen

 • Via de mond
 • Via zetpil
 • In mondwater (als spoelmiddel)
 • Direct in je neus/oren enz.

Hoe je de olie inneemt is vaak een persoonlijke voorkeur. Je kunt met een pipet een druppel op je tong druppelen of op je hand en deze eraf likken. Dit is een makkelijke manier. De druppel wordt zo via de slijmvliezen opgenomen. Het nadeel hiervan is dat de opname door de lever vertraagd wordt en de slijmvliezen kunnen een mogelijk gaan irriteren. De meest effectieve manier is om een druppel in een glas water te doen. Bijna alle oliën zullen een vliesje op het water vormen als je direct in water druppelt. Door krachtige te roeren zal de druppel in het water verdeelt raken (niet oplossen), waardoor bij inname het slijmvlies niet wordt aangetast en de lever de olie goed kan opnemen.

 

Dosering inwendig gebruik etherische olie
Eén druppel is bij inname meestal voldoende. Daarom is een flesje met pipet de voorkeur. Met een druppelaar komt er vaak net iets meer uit. Neem alleen oliën in als het nodig is en altijd voor een korte periode.