Basis oliën om mee te werken via de huid

 

Etherische oliën worden veel voor massage/applicatie op de huid gebruikt. Puur gebruik van de oliën op de huid is er in de vorm van 1 druppel op een reflexpunt. Met pure etherische olie kan je de huid niet masseren, je hebt daartoe een dragerolie nodig.

De gebruikelijke hoeveelheden zijn 5% etherische olie op 95% basisolie. Afhankelijk van het therapeutisch effect kan je hiervan afwijken en meer olie gebruiken. Voor wellness massage en startend aromatherapie gebruiker is de eerder genoemde verhouding echter prima.

Als basisolie kan elke ongeparfumeerde plantaardige olie gebruikt worden, maar meestal wordt zoete amandelolie, druivenpit olie of een goede kokosolie gebruikt. Deze basisoliën stellen de handen in staat om zonder kracht te zetten, de huid te ontspannen en op een gelijkmatige manier de etherische olie zijn werk te laten doen.

Indien het gaat om een droge huid of een rijpere huid waarbij een basisolie met voedende werking vereist is, kan je ervoor kiezen om een meer voedende oliën te gebruiken zoals avocado olie, abrikozenpit olie, perzikenpit olie of tarwekiem olie. Gaat het om bijvoorbeeld diepte werking in grote spieren (bij sporters bijv.) dan is een macadamia olie weer heel goed.

Een zeer goede olie, maar minder bekend in het gebruik voor aromatherapie in Nederland is de “Fractionated Coconut Oil”, de gefractioneerde kokosolie.

Gefractioneerde kokosolie is een “gesplitste” vorm van kokosolie waar de  vetzuren gesplitst zijn van de andere oliedelen voor diverse toepassingen. Er is veel bekend over de kokosolie wat gezondheid betreft. Het bestaat vooral uit verzadigde vetzuren en is rijk aan middellange keten vetzuren. Hierdoor is de olie erg stabiel. Daar, door de splitsing ook de concentratie van caprine- en caprylzuur waardoor deze een hoge anti oxidatieve en desinfectie waarde heeft. Deze vorm wordt ook veel gebruikt in de fabricage van natuurlijke zepen, lotions en overige cosmetica.

In de aromatherapie wordt het daarom graag als draagolie gebruikt omdat het een optimale absorptie geeft van etherische oliën en plant/kruid-extracten. Door zijn antiseptische eigenschappen is het daardoor ook een veilige olie bij huid- en haar toepassingen. Zelfs toepassingen in koken zijn mogelijk daar het niet ransig wordt en zeer stabiel is.

Door de verwerking ( hydrolyse en stoom destillatie) is deze olie wel ietsje duurder dan de gewone kokosolie en andere olien. De (gezondheids)voordelen wegen echter zeker op tegen de extra kosten, zeker als je naar de lange houdbaarheid en stabiliteit kijkt. Voor verdere uitleg en wetenschappelijke onderbouwing:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14920547?report=abstract

 

Enkele basistoepassingen via de huid

 Met het plaatselijk aanbrengen op de huid, het haar, de mond, tanden, nagels en slijmvliezen van het lichaam kunnen we een direct effect creëren en noemen we een topische toepassing.

Dat kan niet zomaar met alle oliën van alle merken, daar ben ik in het begin al duidelijk over geweest.

Een bekende olie die juist wel zo gebruikt wordt is bijvoorbeeld de tea tree olie, bekend om zijn desinfecterende vermogen. Zo zijn er meer oliën die je rechtstreeks op bepaalde punten kunt toedienen, maar meestal zie je een verdunning via de basis oliën zoals hiervoor besproken.

Meer is bij etherische oliën niet altijd beter. Om een gewenst resultaat te bereiken zijn 1 tot 3 druppels oliën meestal voldoende.

Hier volgen enkele mogelijke directe toepassingen:

  • Direct via de voeten is een van de snelste mogelijkheden om etherische oliën te gebruiken. Dit vanwege de grove poriën. Andere gebieden zijn de polsen en achter de oren. 3 tot 6 druppels per voet zijn ruimschoots voldoende.
  • Om grotere oppervlakken van het lichaam te masseren verdun je de olie altijd met 15-30% drager olie, bij voorkeur gefractioneerde kokosolie.
  • Bij baby’s en kleine kinderen is er een schema zodat de olie gepast op leeftijd aangemaakt kan worden.
Download hier het maatschema massage oliën

 

Massage
Bij massage stimuleren we de spieren, huid en bindweefsels met behulp van verschillende technieken.

Heb je geen cursus of opleiding gehad in massage technieken, beperk je dan tot lichte massage technieken bij het aanbrengen van de oliën. Rugwervels en andere gevoelige delen kun je dan beter vermijden. Zonder kennis is het ook strikt af te raden mensen met een medisch bepaalde aandoening en zwangere vrouwen via massage te behandelen.

Combineer een basis massage olie volgens het schema en breng een kleine hoeveelheid van die samenstelling op de huid aan en masseer deze licht in de huid.

Door dit met een warme handdoek en vervolgens een droge handdoek na de massage af te dekken zal de olie nog dieper in de huid binnendringen

 

Reflexpunten
Reflextherapie is een simpele methode om oliën aan te brengen op contactpunten op voeten of handen. Een aantal ronddraaiende bewegingen met de duim op een reflexpunt kan een genezende trilling energie ondersteunen via de neuro- elektrische paden.

Kennis van deze reflexpunten is vereist om een gewenst effect te weeg te brengen. In de cursus Healing touch leer je hoe deze in te zetten.

Zoals hiervoor al opgemerkt kun je wel via voeten een olie, vermengd met een drager olie inmasseren voor een goed effect op het gehele lichaam.

 

Baden
Badwater: 3 tot 6 druppels aan badwater toevoegen als bad vol loopt. Voor een goede verdraagzaamheid bij gevoelige huid en een optimale verdeling in het badwater, de druppels eerst toevoegen aan een neutrale badolie.

Zo kun je de etherische olie ook aan badzout, magnesium- of epsomzout toevoegen.

Voor na het douchen kun je de oliën ook toevoegen aan een neutrale bodymilk of aan gedestilleerd water en zo het lichaam insprayen voor het gewenste effect.

Ook hier letten op dosering 3 druppels per eetlepel gedestilleerd water of bodylotion.