Aromatherapie is holistisch


Met aromatherapie worden essentiële oliën gebruikt ter bevordering van de gezondheid. De oliën zijn afkomstig van heilzame planten en kruiden en hebben allen hun eigen specifieke kwaliteiten. Aromatherapie is holistisch. Dat wil zeggen dat het zich richt op de welzijn van de mens in het geheel dus ook op de fysieke, energetische, emotionele en mentale staat van de mens. Hiermee omvat je de vier niveaus van werken vanuit de holistische visie.

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden “aroma” en “therapie” en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren werken op het onderbewuste en ons geurgeheugen om een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen. Aromatherapie staat bekend om het subtiele vermogen en is dan ook een mooie ondersteuning binnen therapie, processen of massage. Ik zet aromatherapie altijd in tijdens coachtrajecten om hiermee klachten en verstoringen te verzachten.

Geuren uit de aromatherapie kunnen ons ontroeren en ons hart raken. De geur van de olie heeft effect op de emoties, de chemische werking heeft effect op het lichaam.

Hoe het werkt

Etherische oliën krijgen veel werkingen toegeschreven en worden over het algemeen als heel krachtig en effectief ervaren. De werking gaat dan ook veel verder dan dat het enkel lekker ruikt.

Wat maakt dat een etherische olie dan zo krachtig is en hoe kan het zo’n sterke invloed hebben op je gezondheid en welzijn?
Om die vragen goed te kunnen beantwoorden, moeten we eerst kijken naar wat een etherische of essentiële olie precies is. Zoals de naam al zegt, is het een olie die de essentie van een plant bevat. Geurende planten bevatten bepaalde cellen die een sterk geurende substantie aanmaken, dit noemen ook wel de etherische olie van de plant. Deze etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie of het persen van de schil en de olie die we winnen noemen we ook wel essentiële olie. Veelal worden de namen echter door elkaar heen gebruikt.

Omdat een plant, of deel van de plant zoals de bloem, schors of het blad, maar heel weinig etherische olie bevat zijn er grote hoeveelheden nodig om een bruikbare hoeveelheid olie te winnen. Daarom zijn de essentiële oliën zo geconcentreerd en kostbaar. De oliën hebben veelal meerdere werkingen en toepassingen en zijn zeer complex in hun samenstelling, net als de plant waarvan ze de essentie in zich dragen.

Wat doet geur?
Door de biologische olie te verdampen in een diffuser, aromabrander of te druppelen op een geursteen ervaar je de geur. Het is een feit dat ons reukvermogen direct is verbonden met het limbischsysteem, een gebied in de hersenen dat ook wel ons ´pleziercentrum´ wordt genoemd. Dit gedeelte van de hersenen is het centrum van emotionele stimuli. Het limbisch systeem heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, dat vervolgens signalen doorgeeft aan je organen en de rest van je lichaam, daardoor is de invloed van een geur op het welzijn bijna direct merkbaar. Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen en wel met het limbische systeem. Concreet betekent dit dat er een soort ‘geursnelweg’ van je neus naar je brein loopt en sommige geuren direct van invloed zijn op je mentale gesteldheid. Geuren kunnen er voor zorgen dat je je emotioneel en fysiek beter voelt. Het is daarbij van belang dat je het verschil leert kennen tussen synthetische- en etherische geuren met een therapeutische werking.

Op deze manier gaat de werking van de essentiële olie op je gemoedstoestand voorbij aan het rationele brein en heeft een direct effect op je welzijn. Zo kan de olie meteen een kalmerend, opwekkend of euforisch effect hebben dat een direct effect heeft op je lichaam en geest. Daarnaast kan je de biologische olie op je huid smeren. De werkzame bestanddelen van essentiële olie kunnen, in tegenstelling tot meeste andere substanties, door de opperhuid heen dringen, waar ze door de cellen en lymfe opgenomen worden en terecht komen in de bloedbaan om vervolgens het gehele lichaam te bereiken.

De biologische etherische olie kan je op verschillende manieren inzetten: verdamping, prikkeltherapie, massage, energetisch om je energie te reinigen of in een (voet)bad. Biologische aromatherapie is goed en veilig in te zetten ter ondersteuning van kleine klachten, ongemakken tot het willen creëren van een rustige sfeer. De uiteindelijke keuze voor een bepaalde biologische olie hangt sterk af van de klacht, op welke manier je de olie wilt gebruiken en wat de oorzaak van de klacht is. Heb je moeite met slapen? Denk dan aan bijvoorbeeld de biologische lavendel spijk olie. De lavendelolie een zeer geliefde essentiële olie. De kalmerende, reinigende en verzachtende werking van lavendel spijk maakt de olie een van de favorieten in gebruik voor kinderen en volwassenen. Vooral een voetbad voor het slapen gaan heeft het meeste effect; het geeft rust en ruimte in energie, hoofd en lichaam.

Met etherische oliën kun je jezelf en jouw gezin heel makkelijk ondersteunen en een fijne veilige sfeer in huis creëren.

Kaartje trekken
Holistisch bezien weet iedereen onbewust wat hij nodig heeft, je kunt daarop af stemmen en hier gebruik van maken door middel van het trekken van een kaart met een boodschap.

Trek hier jouw kaart!

Werk je graag met de kaartjes? Kijk dan ook eens in de winkel. Werken met de kaartjes in jouw praktijk of thuis werkt net zo gemakkelijk.
Kaartjes kopen >>>

Heb je vragen?
Wij zijn bereikbaar per telefoon en e-mail (beperkt telefonisch). We streven ernaar je mail binnen 24 uur te beantwoorden.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?